Објављено дана Оставите коментар

Prirodni rezervat Tara – svi detalji o nama

Pročitajte sve detalje o našoj organizaciji, tradiciji i kvalitetu proizvoda koje nudimo.

Mi smo Prirodni rezervat Tara, privredno društvo koje gradi tradiciju i kvalitet u proizvodnji planinske jezerske ribe već trideset godina. Mi smo odgovor na pitanje koje smo svi bar jednom postavili: “Ah, kako i gde ja sad da nađem svežu, planinsku, kvalitetno hranjenu ribu i jedem je redovno kući?” Na to pitanje odgovaramo svake godine sa trideset tona prodate ribe, iz našeg ribnjaka u okviru Nacionalnog parka Tara.


Prirodni rezervat Tara se nalazi na jezeru Zaovine, na planini Tari na oko 900m nadmorske visine. Jezero Zaovine, sa svojih 110m dubine, je i nadjublje jezero u Srbiji.

Naša pozicija u okviru samog Nacionalnog parka Tara osigurava najviši nivo čistoće prirode oko nas, kao i direktnu angažovanost institucija u očuvanje te čistoće. U takvim uslovima najviše čistine mi uzgajamo ribu, pre svega pastrmku, koja živi u kristalno bistroj vodi, prekrivenoj čistim vazduhom, bez zagađivača i industrije u našoj blizini.

Tara je ujedno i jedna od najočuvanijih planina u Srbiji. Ova planina već decenijama uspešno izbegava sudbinu Zlatibora i Kopaonika, kao i divlje gradnje i uticaja čoveka na prirodu. Na Taru pre svega dolaze ljudi željni prirode, zdravog vaduha i života, kao i planinske divljine.

Naš ribnjak, osnovan davnih osamdesetih godina prošlog veka je jedan od najstarijih ribnjaka u Srbiji. Već preko 30 godina gradimo tradiciju, kvalitet i iskustvo. Kroz tih 30 godina prošli smo mnoštva istorijskih i tržišnih promena, kontrola procesa rada i evolucije u našem pristupu. Vrlo mali broj firmi u Srbiji se može pohvaliti toliko dugom tradicijom koja zbog vrlo različitih faktora biva prekinuta mnogo ranije. Pored toga, naša firma je i porodična firma tako da svakom kupovinom od nas pomažete porodične domaće firme iz Srbije.

Na ribnjaku Prirodnog rezervata Tara, svake godine se proizvede preko 30 tona ribe koja onda stiže do stolova naših kupaca koji su već godinama uz nas. Takav promet i kontinuitet nam omogućava da dostavljamo najsvežiju ribu koja nije dugo čekala svog kupca i koja nije stajala mesecima zamrznuta u zamrzivačima.


Kvalitet naše ribe se doista razlikuje (ovo nije samo kliše koji stoji na sajtu svakog proizvođača hrane). Struka kaže da ribu određuje kvalitet vode u kojoj je uzgajana i hrane kojom je hranjena.

Naša riba se uzgaja u kristalnoj najčistijoj vodi jezera Zaovine koje, sa svojom dubinom od 110m, ima ogroman kapacitet čiste vode koja stalno cirkuliše kroz naš ribnjak, osiguravajući da je riba stalno u čistoj svežoj vodi bez toksina koji se formiraju u uzgoju.

Hrana kojom hranimo ribu je najvišeg kvaliteta i vodi svoje poreklo iz danske, dok se metod ishrane naziva “Metod sporog uzgoja” ili “Slow Grow Method“. To znači da mi ne koristimo agresivne metode pukog tovljenja ribe i ne dodajemo nikakve hormone ili hemikalije za brzi rast ribe. Mi hranimo ribu najmodernijom hranom najvišeg kvaliteta i puštamo je da raste svojim prirodnim rastom. Pored toga, našu ribu hranimo i planktonom, koji poseduje najčistije Omega kiseline i doprinosi zdravlju ribe.

Finalni proizvodi koji izlaze iz našeg ribnjaka i stižu do vaših stolova su stoga 100% prirodni. Nakon izlova ribe, mi ne dodajemo nikakve konzervanse ili hemikalije u ribu niti u finalne proizvode, tako da je riba koju dobijate od nas doista u potpunosti prirodna, baš kao da ste je ulovili sami iz jezera i pojeli na obali.


Najzastupljenija vrsta ribe u ribnjaku Prirodnog rezervata Tara je pastrmka. Ova zdrava, planinska riba sadrži visoke nivoe Omega 3 i Omega 5 masnih kiselina. Pored toga, protein koji će vaše telo dobiti kroz pastrmku Prirodnog rezervata Tara je najvišeg kvaliteta, što će vaše telo osetiti pri obavljanju normalnih funkcija, lakoći varenja, kao i pri treningu ili fizičkoj aktivnosti. Isto tako, naša pastrmka sadrži vrlo niske nivoe masti jer nije agresivno tovljena i stoga doprinosi optimalnom unosu kalorija i održavanju kilaže. Zbog navedenog sastava, kao i visokih nivoa niacina i B vitamina, pastrmka jako doprinosi imunitetu i čuva vaše zdravlje. Prehrana ribom sa ribnjaka Prirodnog rezervata Tara je zaista ulaganje u sebe, koje smo mi pokušali da olakšamo što više možemo.

Naša tradicija i decenijsko postojanje su nam dozvolili da unesemo i inovacije u proizvodnji. Stoga, pored obične sveže očišćene pastrmke, naši proizvodi uključuju i vakumirane filete sveže pastrmke i vakumirane filete prodimljene pastrmke. Ovi fileti su u potpunosti očiščeni od iznutrica i kostiju, što svodi vreme pripreme na samo 5 minuta a samim tim i minimizuje mirise pri pripremi. Fabrika prerade u kojoj se finalizuju naši proizvodi je i nosilac HACCP standarda i zadovoljava najstriktnije uslove higijene i očuvanja kvaliteta proizvoda.

Kada za sekund zastanemo i razmislimo o svim razlikama između ribe iz naših ribnjaka i ribe koja je gajena u većini drugih ribnjaka, i sami možete shvatiti nivo razlike u proizvodu koji konzumirate.

  • Većina ribnjaka se nalazi ili u bazenima ograničene zapremine ili na velikim rekama. Ovo dovodi ili do toga da je čistina vode ugrožena industrijom koja koristi reke i samom čistinom reka, ili do činjenice da ograničeni bazeni suštinski nemaju pristup ogromnoj zapremini čiste vode koju nama snabdeva jezero Zaovine
  • Najveći deo ribe se hrani agresivnim tovom kako bi se što pre dobila kilaža i riba poslala u prodaju. Ovakav način je neodrživ i šteti prirodi, a dovodi i do toga da riba u sebi sadrži materije koje nisu najoptimalnije za ljudsko zdravlje. Naš slow grow metod ishrane hranom vrhunskog kvaliteta je potpuno drugačiji
  • Najprioritetnija motivacija generalnog lanca prodaje je umanjenje cene ribe i postizanje marže. Ovakav pritisak tera učesnike tog lanca da biraju brzinu, i najjeftinijeg ponuđača, što skoro uvek znači i najsumnjiviji kvalitet ribe. Sa našim načinom uzgoja jako je teško postići najnižu cenu, ali je kvalitet apsolutno osiguran
  • Riba koja je generalno dostupna prosečnom kupcu u velikom gradu je često iz drugih krajeva Balkana i uvezena je kroz CEFTA program, uz motivaciju prodavaca da nađu najjeftinijeg dobavljača. To dovodi do znatnog umanjenja svežine ribe, i do umanjenja kontrole institucija jedne države od početka do kraja. Pored toga, time se ne pomaže domaćim srpskim porodičnim firmama. Mi osiguravamo svežinu ribe kroz visok promet i rigorozan metod rada i izlova.


Tara, naš dom, je planina locirana u Zapadnoj Srbiji i pripada dinarskim Alpima. Njena nadmorska visina iznosi 1591m na najvišem vrhu, a skoro cela teritorija je viša od 1000m nadmorske visine. Karakteriše je izuzetna pošumljenost i bogatstvo vodotokovima i jezerima (od kojih su najveće Perućac i Zaovine).

Graniči je reka Drina, koja na Perućačkoj brani formira jezero Perućac. Najviši vrh Tare se zove Kozji Rid i nalazi se na 1591m nadmorske visine. Pored toga, Tara je bogata kanjonima reka Rača, Brusnica i Derventa kao i vodopadom Veliki Skakavac na reci Beli Rzav. Ova oblast je bogata i pećinama, izvorima, i panoramskim pogledima (Kićak, Smiljevac, Bilješke Stene, Kozje Stene, Vitimirovac i Kozji Rid).

Ova bogatstva Tare možete obići tokom cele godine, dok su uslovi naravno naj prijatniji tokom proleća i leta. Kada budete dolazili na Taru obavezno posetite Prirodni rezervat Tara, na obali jezera Zaovine, u samom uglu brane na jezeru. Tu se možete uveriti svojim očima u čistinu vode, naš proces rada i prirodne lepote koje nas okružuju. Možete čak i naručiti ribu koju ćemo vam očistiti i koju možete pokupiti na obali samog jezera. Očekujemo vas!